Çağrı Merkezi / 0850 532 33 29

Bize Yazın / info@omasinsaat.com.tr

Turnike Sistemi

Sevdiklerinizle Paylaşın

Turnike sistemleri günümüz geçiş kontrol sistemlerinin vazgeçilmez güvenlik ekipmanlarından biri konumundadır. Turnike sistemlerine genel olarak turnike geçiş sistemleride denilmektedir. Böyle denilmesinin nedeni ise herhangibir bölgeye giriş ve çıkışları düzenlemesidir. Gerçektede turnikeler güvenlik ve işletme amacı ile bölünmüş bir bölgeye giriş çıkışları sınırlandırmak maksadı ile kurulmaktadır. Genellikle bina giriş ve çıkışlarına tesis edilen turnike sistemleri sadece yetkili kişilerin geçişlerine müsaade eden bir sistemdir.

Peki bu geçişleri turnike tek başınamı yapar? Tabiki hayır turnike tek başına bir kontrol sağlamaz. Turnike üzerinde mekanik ve kontrol amaçlı elektronik aksam bulunur. Turnikelerin kontrolleri farklı sistemler ile yapılsada çoğunluk ile kartlı geçiş sistemleri vasıtası ile yapılmaktadır. Aslında turnike geçiş sistemlerikartlı geçiş sisteminin bir elemanı konumundadır. Turnikeler kartlı geçiş sistemi üzerinden kurgulanan bir senaryoya göre çalışmakta ve kontrol edilmektedirler. Yani bilindiğinin aksine kart okuyucuların turnikede hazır geldiği gibi bir anlayış kesinlikle doğru değildir. Yine bazı turnikeler basit olarak WC lerde jeton yada para ile, yine bazı durumlarda buton vasıtası ile kontrol edilmektedirler. Yani bunlardanda görülebileceği gibi turnikeyi kumanda edecek bir şeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Günümüzde turnike sistemleri kullanım amacına göre çeşitli yapılarda imal edilmektedir. Genel olarak piyasada kullanılan turnike sistemi çeşitlerine bakacak olursak;

1) Bel tipi turnike sistemleri : Bel tipi turnike sistemlerine çeşitli isimler verilmektedir. Bu turnikelere triplex turnike, üç kollu turnike gibi farklı isimler verilmektedir. Bel tipi turnikeler piyasada en fazla kullanılan turnike sistemidir dememiz yanlış olmayacaktır. Bu turnikeler plazalar, iş merkezleri, sanayi tesisleri, kamu kurumları gibi pek çok alanda giriş ve çıkışların düzenli olarak yapılmasında tercih edilmektedirler. Genellikle kartlı geçiş sistemleri ile kumanda edilmektedirler.

2) Boy tipi turnikeler: Boy tipi turnikelere kafes tipi turnikede denilmektedir. Bu turnikeler genel olarak yüksek güvenlik gerektiren nedenlerden dolayı tercih edilirler. Bir alana yetkisiz kişilerin geçişini kesin olarak sınırlandırabilirler. Bel tipi turnikelerde turnike üzerinden atlama gibi durumlara kesin çözümdür. Genellikle data centerlar, arge merkezleri, stadyumlar gibi alanlarda tercih edilen bir turnikedir. Bu turniklerden geçiş yavaştır bu nedenle her alanda kullanılmazlar.

3- VIP Turnikeler: VIP turnike sistemleri diğer adı ile engelli geçiş kapıları, adındanda anlaşılabileceği givi vip kişiler, engelli kişiler ve taşınması gereken büyük malzemlerin geçişinde kullanılan turnike çeşitleridir. Belirtildiği gibi sadece özel amaçlar için kullanılırlar. Genellikle motorlu tipleri ve manuel tiplerinde bulunmaktadır.


Genel olarak sayabileceğimiz turnike geçiş sistemi çeşitleri bunlardır diyebiliriz. Daha önce söylediğimiz gibi her bir turnike sistemi belli bir amaca yönelik olarak kurulmaktadır ve amacına uygun olarak çalışmaktadır.

Boy Turnikesi nerelerde kullanılır?


Stadyum ve Spor Tesisleri:


Bu tesislere giriş için pahalı bir bilet almak ve bu bileti temin etmek gibi bir zorunluluk vardır. Dolayısıyla bu girişlerde insan gücüyle kırılmayacak kuvvette bir kapı ve insanın kendini tehlikeye atmasına göze almasına rağmen geçemeyeceği bir sistem oluşturulmuştur.

Ceza Evleri:


Giriş – çıkışlara boy turnikesi konulması halinde bu turnikeden geçiş izni olmayan hiç kimse giremez ve çıkamaz. Burada kapı güvenliğinden sorumlu insanların boş vermesi veya dikkatsizliğinin rolü yoktur. Çünkü bu turnikeler kart okuyucularla çalışır. Dolayısıyla kapıdan çıkış müsadesi verenin hangi gün, hangi saat ve dakikada geçiş izni verdiği elektronik ortamda bilgisayarlar tespit eder. Ayrıca bu turnikeler insan gücü ile açılamayacak kuvvette imal edilmiştir veya edilmelidir.

Çok Katlı İş Merkezleri:


Garaj girişlerinde genellikle 3 kollu boy turnikeleri kullanılır. Üç kollu turnikelerde geçiş rahattır. Bunun dezavantajı aynı anda 2 kişinin geçebilmesidir. Ama burada geçen insanın bir ödeme yükümlülüğü yoktur. Burada ana prensip garajdan plazalara giren kimsenin giriş müsadesinin olmasıdır. Giriş müsadesi olan yetkili kişi arkadaşınıda geçirir.

Boy turnikeleri buna benzer sadece geçiş izni olanın geçmesi istenilen her yerde kullanılır. Ayrıca bir alanı, salonu, mesela metro istasyonları sahasında aşırı kalabalığı azaltmak içinde kullanılır. Bu turnikelerde giriş için kart okuma zorunluluğu yoktur. Ama geçiş tek tek olacağı için yığılmaların önüne geçilir. Bu çeşit sistemlerde uzaktan kumanda ile turnikeler kilitlenerek metronun taşıma kapasitesine göre istasyona kontrollü sayıda yolcu alınır.

İncelemekte olduğunuz 3003AR Model Bel Tip Turnike, diğer modellere göre daha uzun ve çift ayaklı olması nedeniyle kullanılacağı yere kolay ve sağlam şekilde monte edilebilir. Üzerine proximity, manyetik veya biometrik okuyucular kolayca entegre edilebilmekte, her türlü access control sistemi ile uyumlu çalışabilmektedir. 20° açılı kapağı sayesinde entegre edilen okuyuculara kullanıcıların doğru açıyla yanaşmaları sağlanmıştır.

Dahili ve harici mekanlarda kullanılabilen 3003AR Model Bel Tip Turnike, paslanmaz çelik veya geniş renk yelpazemizden size uygun bir renk ile elektrostatik toz boyalı olarak üretilebilir. Turnikelerimiz elektromekanik mekanizma sayesinde tek yada çift yönlü olarak kullanılabilir. Yön seçimi son kullanıcılar tarafından kolayca kontrol edilebilir. Geçiş yapan kişiden bağımsız olarak uzaktan geçiş izni verilebilir veya kaldırılabilir.

TRİPOD TURNİKE SİSTEMİ.


Tripod yani üç kollu turnikelerdir. Paslanmaz çelikten üretilen bu turnikeler iç mekan (indoor) ve dış mekan (outdoor) su geçirmez olarak üretilir.  tripod turnike sisteminde darbe emici absorberlar kullanılır. Turnike kolundan hızlı geçildiğinde absorber, turnike kolunun sabit bir hızda turunu tamamlamasını sağlar. Göbek mekanizması dökümden imal edilen turnikelerde zamanla kullanıma bağlı kol boşlukları oluşmaz.

Turnikeli geçiş sistemi çeşitleri;


1.    Kartlı turnike sistemi

2.    Yüz tanıma turnike sistemi

3.    Parmak izli turnike sistemi


Turnikeler üzerine yerleştirilen parmak izi okuyucu, yüz tanıma cihazı ve kart okuyucular ile turnikelerden kontrollü ve de güvenli geçiş sağlanır.

Kartlı geçiş sistemlerini kullanmak için birçok farklı neden bulunur. Eğer bir kapıda, klasik yani anahtarlı geçiş kullanılıyorsa bu da güvenlik seviyesinin çok yüksek düzeyde tutulmadığı anlamına gelir. Bir anahtar çok rahat şekilde kopyalanabilir ve çoğaltılabilir. Üstelik bir başka kişilere verilmesi de aynı şekilde rahattır. Bu sayılan sorunlar kartlı geçiş sistemlerinde ilk olarak kişiye özel üretim ile çözülür. Her çalışana özel şifreli kart verilmesiyle kartlı geçiş sistemlerinde kişilerin kartı elden ele geçirmesi önlenir. Çalışan bizzat kendi kartından sorumlu olduğundan herhangi bir güvenlik kırılmasında da sorumluluğu üstlenmiş olacaktır. Kartlarda bulunan manyetik bantlardaki şifrenin çözülmesi de imkânsızdır. Böylelikle kartlı geçiş sistemlerinde kartların kopyalanması sorunu da ortadan kalkmış olur.

Copyright © 2018. Tüm Hakları Saklıdır.


Yükleniyor...